Dlaczego mam kruche i słabe włosy? Co jeść, żeby je wzmocnić?
http://www.terapeutica.pl/
Problem suchych i łamliwych włosów dotyczy wielu osób na całym świecie, niezależnie od wieku. Ich zła kondycja, związana również z wypadaniem włosów, może być objawem złej pielęgnacji, ale też niewłaściwej diety. W pierwszym przypadku wystarczy zmienić szczotkę na delikatniejszą, ograniczyć prostownicę, zmniejszyć temperaturę powietrza w suszarce i używać naturalnych kosmetyków. Problem żywienia jest jednak trudniejszy, a ponadto istotniejszy zarówno dla piękna i zdrowia włosów, ale też całego ciała człowieka. To, czego najczęściej brakuje w naszej diecie to nienasycone kwasy tłuszczowe, proteiny i mikroelementy. Ich niewielkie ilości, dostarczane do organizmu zaburzają prawidłowe jego funkcjonowanie.
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są m.in.: ryby morskie, oleje roślinne, pestki dyni. Proteiny (białka) znajdziemy w serach, jajkach, rybach, mięsie i produktach mlecznych. Żelazo, jod, selen, cynk – te niezbędne mikroelementy występują m.in.
w wątróbce, szpinaku, orzechach i warzywach.